Chleb bezglutenowy. Czy da się taki upiec w domu?

Chleb bezglutenowy. Czy da się taki upiec w domu?

Dieta bezglutenowa nie musi być pozbawiona chleba


W diecie bezglutenowej zawsze najbardziej brakuje pieczywa. Dziś pokażę Wam, że możecie taki chleb mieć na co dzień, podam Wam przepis, najszybszy jaki potrafię zrobić. Wystarczy, że będziesz mieć zawsze składniki potrzebne do jego wykonania.

Gdy ja, dawno temu, zaczynałam dietę bezglutenową, szukałam piekarni, która piecze pieczywo bezglutenowe. Oczywiście nic takiego nie było, było tylko pieczywo paczkowane, paskudne w smaku i z fatalnym składem. Wg mnie to tylko fajnie wyglądało w opakowaniu. Cena też zwalała z nóg. Teraz na tym polu jest nieco lepiej, ceny nadal są wysokie, ale przynajmniej wybór większy i niektóre firmy starają się bardziej. Także nie chcąc jeść tego papierowego dosłownie chleba, jadłam pieczywo chrupkie kukurydziane. Tak wiem, to nie najlepszy wybór, ale ten chleb bezglutenowy wyjątkowo mi nie smakował.

Pomyślałam, że dlaczego nie miałabym piec takiego sama? Wiedziałam tylko, że nie może być ani skomplikowany ani czasochłonny, żebym się za szybko nie zniechęciła. Pokażę Ci, że ten właśnie taki będzie, przygotujesz go szybko, a jak dojdziesz do wprawy, to będziesz sobie piec co drugi dzień, bez zbytniego marnowania czasu. Tak naprawdę najdłużej trwa wyrastanie i pieczenie. Samo mieszanie to kilka chwil.

Czyli jak właściwie przygotować taki chleb?


Ważne, żebyś zawsze miał pod ręką wszystkie składniki, nie są specjalnie wyszukane. Staraj się je mieć zawsze w domu, dlatego, żeby w każdym momencie móc go przygotować. Jeśli jeden Ci się kończy możesz od razu upiec kolejny. Ja tak robię i to się sprawdza.

Chleb bezglutenowy z nasionami chia

Potrzebne składniki :

  • 25 dag mąki gryczanej białej (inaczej niepalonej)
  • 15 dag mąki ryżowej
  • 10 dag skrobi kukurydzianej (może być również ziemniaczana lub tapioka)
  • 7 g suchych drożdży (standardowa mała paczka)
  • łyżeczka ksylitolu lub erytrolu
  • 2 łyżki nasion chia
  • 3/4 łyżeczki soli himalajskiej
  • woda 500 – 600 ml

Wykonanie

  • Wymieszaj wszystkie suche składniki, wszystkie rodzaje mąki, drożdże, ksylitol, nasiona chia i sól. Wlewaj stopniowo przegotowaną lekko ciepłą wodę, mieszaj do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Ja mieszam łyżką, można mikserem, ale ja uważam, że to zbędne. Łyżką zrobisz to szybciej, masz też mniej rzeczy do mycia i sprzątania 😉 Konsystencja chleba powinna być jak gęstej śmietany. Przelej całość do wyłożonej papierem formy (dłuższa keksówka). Nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 50 – 60 minut. Ten chleb dość szybko rośnie.
  • Jeśli widzisz, że już chleb wyrósł, podwoił swoją objętość, nastaw piekarnik na 190 – 200 stopni C. Włóż chleb do piekarnika jeśli się lekko nagrzeje, w takim ciepłym jeszcze szybciej i bardziej urośnie.
  • Piecz 50 – 60 minut.

I to wszystko, najlepszy jest na ciepło z masłem, ale masz też możliwość zrobienia kanapek do pracy, tostów etc.

Własne zdjęcia wrzucę niebawem, przy kolejnym pieczeniu, tymczasem smacznego i na zdrowie

Aga.

One thought on “Chleb bezglutenowy. Czy da się taki upiec w domu?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *